HOME.

DE KLUIS.

HET MONUMENT.

DE GESCHIEDENIS.

HET BEGIN.

DE BOKKENRIJDERS.

EEN BIJZONDERE KLUIZENAAR.

 

 

 DE GESCHIEDENIS.

Zo'n 60 miljoen jaar geleden was dit gebied een binnenzee en op de bodem daarvan ontstond een fossiele afzetting; een mergellaag. Dit sedimentaire gesteente werd door later optredend vulkanisme omhoog geduwd. De botsing der continenten zal ook hier aan bijgedragen hebben. Nu worden nog steeds mergelblokken gedolven uit de groeven in de heuvels.
De Kluis is destijds ook van dit materiaal gebouwd.
De plaats waar de Kluis staat is niet alleen de mooiste streek van Nederland maar ook de bakermat van de streekgeschiedenis die op 'zijn beurt weer een belangrijke plaats inneemt in de historie van Noord/West Europa.
Onder aan de berg waar de Kluis op staat liggen drie kastelen 'Genhoes', 'Schaloen', en 'Oost'. Rond 1085 kwam Thibald van Fouron (Voeren), als gezant van Oppervoogd Godfried van Bouillon, op kasteel 'Genhoes' te Falchenberg wonen. Hij kreeg in 1087 van zijn grote baas de opdracht om op de Heunsberg 'n donjon, een verdedigingstoren, te bouwen om vijanden het hoofd te kunnen bieden en het land van Fauquemont te beheersen. Deze toren groeide uit tot een
behoorlijke hoogteburcht. De enigste in Nederland en in de latere Middeleeuwen door verscheidene ridder- en drossaardgeslachten bewoond. In het rampjaar 1672 werd dit kasteel door de staatse troepen van Willem III opgeblazen omdat men de verovering door de Fransen vreesde. Hun machtsvertoon wilden de staatsen voorkomen.
Er brak een zeer onrustig tijdperk voor dit gewest aan. Door het Partage Traktaat* van 1661 was het land al zeer versnipperd, moeilijk bestuurbaar en overal botsten godsdienstige stromingen
.

*Klik hier voor uitleg.

VERDER