KLIK HIER VOOR DE FOTO'S VAN DE SJAASBERGERGANK 2013

 

SJAASBERGERGANK

Het was kluizenaar Haesen die ter ere van Antonius van Padua in 1758 bij testament een hoogmis met preek stichtte op het feest van de heilige en een hoogmis op de dinsdag na de feestdag. De grote toeloop van bedevaartgangers had echter plaats op de laatste zondag van juni. Dan werd er het feest gevierd van St. Leonardus, de heilige kluizenaar uit de 6e eeuw. Op die zondag in juni trokken veel mensen uit de omtrek en Maastricht 's morgens vroeg, alleen of in groepen, naar de kluis op de heuvel. Die tocht werd  de 'Sjaasbergergank' genoemd (‘gank’ = bedevaart). Er werd een hoogmis in de openlucht gehouden, waarna een uitbundige volkskermis plaats vond.

Voor de 213e. keer  hopen we dit jaar de Sjaasbergergank te vieren, echter met een kleine aanpassing. We gaan de oude traditie “de Bedevaart” meer gestalte geven. In samenwerking met de Schutterij de Oude en Jonge Nobele van Valkenburg en de Harmonie van Walrams Genootschap vertrekt een processie vanaf de Drie Beeldjes of vanaf de kapel in Walem naar de Sjaasberg. Parkeergelegenheid op Walem wordt geregeld. Vertrektijd 09.15 uur. Om 10.00 start de Dialectmis, die dit jaar feestelijk opgeluisterd wordt door zowel het koor alsook de harmonie van Walrams Genootschap i.v.m. hun 150 jarig bestaan.

Na afloop van de Heilige Mis zal de cultuur-gedeputeerde Noël Lebens, een toespraak houden waarna Mevrouw Stroucken (directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel erfgoed), de oorkonde en het bijbehorende logo zal overhandigen aan de voorzitter van de Stichting Sjaasbergergank de heer L. Pluijmen. Na de H. Mis wordt de kermis geopend met kamerschoten door  de Schutterij. De leden van buurtvereniging Walem staan klaar om u van een hapje en drankje te voorzien. Met het Rad van Avontuur kunnen weer prachtige prijzen gewonnen worden, geschonken door de Valkenburgse middenstand. U kunt strijden om de beste schutter van de Sjaasbergergank, op onze dansvloer kan jong en oud dansen op muziek van Rinus Hermsen. Voor de kinderen is er naast het  springkussen,  diverse oud-Limburgse en Vlaamse spellen en het Sjaasbergergank liaanhang kampioenschap. In onze expositietent wordt U door foto’s en andere attributen, van het Martin Stevens fonds, teruggevoerd in het verleden. Natuurmonumenten is met een informatiestand aanwezig. Een gezellig dagje vertoeven op de Sjaasberg bij de Kluis is de moeite waard.

     TERUG