DE KRUISWEG OP DE SJAASBERG

Het was in de tijd van kluizenaar Smitsmans in 1843, dat deze buitenkruisweg ten oosten van de Kluis met 14 witte kapelletjes werd opgericht. Ze staan er erg devoot en vormen één geheel met de schilderachtige en bijzonder stemmige omgeving.
Het was pastoor Lambert Joseph Loomans uit Schin op Geul die
het initiatief nam tot oprichting van deze buitenkruisweg.
Hij kreeg hiervoor toestemming van de eigenaar en collator van de Kluis, oud-kolonel de Villers Masbourg, gehuwd met gravin Theresia Philippine de Hoen.

 

Het terrein dat voor de bouw van deze kapelletjes werd aangewezen was in 1754 gegeven door de kanunnik Reiner Joseph van Melse, opzichter van de kloosterscholen, van de St.Servaas te Maastricht.  
Hij vroeg hiervoor als tegenprestatie om op het feest van St. Rochus
een mis in de kapel op te dragen.
Het feit van de oprichting op 23 juli 1843 werd
door een inscriptie op rood koper** vastgelegd en ter plaatse aangebracht. Er werd getekend door de Oud-kolonel, pastoor Loomans, drie kerkmeesters en de burgemeester dhr. Smeets. Kluizenaar Smitsmans tekende met een kruisje omdat hij niet kon schrijven.

 

 

 

** Dit is de originele roodkoperen plaat waarover geschreven werd. Bij de restauratie in 1975 werd deze plaat door een stukadoor mee naar huis genomen, niet wetend wat het was. Later bleken er letters op te staan en heeft hij de plaat tijdens de jubileumgank van 2013 weer aan ons teruggegeven.

De plaat ligt nu in de Kluis.

 

HOME